keskiviikko 19. maaliskuuta 2014

Vlogitermeistä ja -kategorioista



Opparini kanssa olen joutunut paljon miettimään termistöä. Word huutaa pää punaisena joka kerta, kun näpyttelen sanan vlogi tai sen väänöksen ruutuun. Vuosia tuubin maailmaa seuranneenä nämähän ovat selvää pässinlihaa, mutta kummasti alkaa asioiden oikeellisuutta epäillä, kun homma pitää vääntää siistiin, akateemisesti pätevään muotoon. Siinä kohtaa, kun kirjoitin kappaleen kauneusvlogityypeistä, jossa vilisi muun muassa termejä GRWM-videot ja haalintavideot, aloin miettiä, että mitäköhän tästäkin tulee.

Siinä missä monille YouTube saattaa merkitä vain kissavideoita ja Miley Cyrusta keikkumassa heiluripallon päällä, kätkee tuubi sisäänsä monenlaisia vlogikonsepteja. Vlogi tulee sanoista video web log eli videoblogi. Alun perin vlogit olivat nuhruisia webbikameran edessä tehtyjä klippeja, jossa vloggaaja puhuu elämästään ja ajatuksistaan. Sitten alettiin jopa hieman editoida niitä vanhalla kunnon Windows Movie Makerillä. Sitten alettiin ehkä tehdä sketsejä, joissa harjoitettiin jo hieman käsikirjoitusta. Hankittiin valoja ja green screenejä. Alettiin keksiä tag-videoita. Dailyvloggaajat alkoivat kuvata elämäänsä joka ikinen päivä. Kauneusvloggaajat alkoivat tehdä meikkitutoriaaleja. Saatiin ehkä ensimmäisiä sponsoreita, Sitten lanseerattiin Google Partnership Program ja YouTube-mainokset. Syntyi uusi ammattiryhmä, vloggaajat.

Termiä on ehkä vaikea nykyään määritellä. Ovatko kaikki online-videot vlogeja? Ovatko sketsivideot vlogeja? Ovatko ne kissavideot vlogeja? Ovatko tutorialit ja suosikkivideot vlogeja? Onko kielillä puhuva Smoukahontas vloggaaja? Ovatko kaikki user generated content -videot vlogeja? Onko yritysvideot ja mainosvideot vlogeja? Mielestäni yhtälailla kuin termi blogi, se kiteytyy sanan alkuperään. Web log. Lokikirja. Käyttäjän itse tuottamaa henkilökohtaista sisältöä, joka jollain tavalla henkii vloggaajan ajatuksia ja mielenkiinnon kohteita. Esimerkiksi kauneusvloggaajat usein erittelevät vlogivideot nimenomaan niiksi videoiksi, joissa he kävelevät kaupungilla käsi ojossa kuvaamassa itseään päivittäisessä elämässä. Kuitenkin sana vloggaaja mielestäni sisällyttää kaikki säännöllistä, itse tuotettua sisältöä YouTubessa julkaisevat henkilöt. Sinänsä videopalveluksi ei välttämättä voi määritellä vain YouTubea, mutta ainakin tällä hetkellä yhteisöllinen vloggaaminen on pitkälti sinne keskittynyt. Onko termin juju siis yhteisöllisyydessä?

Ja miten eri vloggaajat kategorioidaan? Tällä hetkellä karkeasti suurimmiksi vloggaajaryhmiksi voidaan jaotella:

- daily vloggaajat eli ne jotka käsi ojossa kuvaavat arkipäiväistä elämäänsä
- talk show vloggaajat
- pelivloggaajat
- lifestylevloggaajat
- kauneusvloggaajat
- komediavloggajat
- fitnessvloggaajat.

Kuten blogeissakin, kategoriat ovat toki häilyviä ja osa vloggaajista tipahtaa useampaankin lokeroon.   Niistä kauneusvlogityypeistä lisää vielä myöhemmin! 

♥ Vilma

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti